OVER ONZE BRUISBALLEN
WAARUIT BESTAAN ONZE BRUISBALLEN?
Onze bruisballen bestaan uit citroenzuur, natriumbicarbonaat, ongeraffineerde plantaardige olie, maïszetmeel, etherische oliën en mica poeders en henna poeders. Alle ingrediënten waaruit onze bruisballen bestaan zijn op plantaardige basis.
Citroenzuur:
– Wij gebruiken Jacob Hooy citroenzuur, dit is .een veganistisch product
Natriumbicarbonaat:
– Wij gebruiken Gimborn Zuiveringszout. Dit zout is tevens geschikt om te consumeren en wordt veelal gebruikt voor gezondheidsdoeleinden, het is een natuurlijk product.
Maïszetmeel:
– Onze maïszetmeel is veganistisch, deze zetmeel is tevens geschikt voor consumptie.
Olie:
– Wij gebruiken ongeraffineerde plantaardige olie
Etherische olie
– Etherische oliën waren al bekend in de oude beschavingen van China, India en Griekenland. In die tijd werd etherische olie gebruikt bij allerlei rituelen op het gebied van gezondheid en spiritualiteit. Met etherische olie bedoelen we de aromatische bestanddelen uit bloemen, vruchten, grassen en bladeren. De soms sterke geuren doen je direct denken aan de natuur.
Mica poeders
– Mica wordt gemaakt van een gekristalliseerd mineraal dat wordt gewonnen uit mijnen. Het heeft een beetje een metallic gloed en is als het gemalen is perfect om te mengen met bijvoorbeeld zeepbasis, kaarsbasis en bruisbalbasis om kleur te verkrijgen.
WETENSWAARDIGHEDEN OVER BRUISBALLEN
BEWAREN
– Bruisballen kan je goed bewaren. Bewaar ze in een luchtdichte pot/doos, een luchtdicht cellofaanzakje of huishoudfolie op een donkere plaats. Wel zal na ongeveer 6 maanden de geur en kracht verminderen. Probeer ze dus voor die tijd te gebruiken.
ZIJN BRUISBALLEN SLECHT?
– Bruisballen zijn niet slecht. De pH van het natriumbicarbonaat (ander woord voor baking soda) is veel hoger dan de natuurlijke pH-waarde van onze huid. Deze hoge pH verstoort de natuurlijke zuurtegraad, waardoor natriumbicarbonaat dus eigenlijk niet zo goed is voor onze huid. Echter het citroenzuur heeft een veel lager pH, daardoor neutraliseert citroenzuur de hogere pH van natriumbicarbonaat, waardoor de pH van de uiteindelijke badbruisbal zo goed als pH-neutraal zou moeten zijn. Ben je gevoelig voor geparfumeerde producten, gebruik bruisballen dan niet te vaak om de kans op (schimmel)infectie te voorkomen.
HOE KOMT HET DAT EEN BRUISBAL BRUIST?
– Zodra de badbruisbal in contact komt met water vindt er een chemische reactie plaats waarbij het natriumbicarbonaat (baking soda) en citroenzuur worden omgezet in natriumcitraat, water en koolstofdioxide (ook wel kooldioxide of koolzuurgas genaamd) en daardoor begint het te bruisen. Eigenlijk net zoals bij frisdrank.